20.09.2017

MÜFTÜMÜZ HAYRİ ERENAY’IN HİCRİ YILBAŞI ve MUHARREM AYI AÇIKLAMASI

Tarsus Müftüsü Erenay; 'Muharrem ayı zulme başkaldırıdır'
Tarsus Müftümüz Hayri ERENAY, Hicri 1438 senesinin sona ermesi ve Hicri 1439 senesine girilecek olması nedeniyle bir açıklama yaptı.

Müftümüz Hayri ERENAY Açıklamasında,20 Eylül 2017 gecesi Hicri 1438 bitiyor. 21 Eylül 2017 Perşembe günü hicri takvimin ilk günüdür. Müslümanlar için anlam ve önemi büyük olan bu tarihin ve mübarek Muharrem ayının tüm Müslümanlara hayırlara vesile olmasını Cenabı Allah (cc)’tan temenni ediyorum, dedi.

Müftümüz Hayri ERENAY, yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Muharrem ayının 10. günü Aşure Günüdür. Müslümanlar aşure yaparak ikramlarda bulunur. Tarihte Muharrem ayında önemli olaylar yaşanmıştır. Bu nedenle Müslümanlar Muharrem ayına ayrı bir önem verirler.

Muharrem ayının 1. Günü Hicri Yılbaşıdır.

Peygamber Efendimiz’in Mekke’den Medine’ye hicreti ile başlar. Muharrem ayı mübarek bir aydır. Hicret; kardeşliğin, dostluğun, ilim, irfan, medeniyet ve yolculuğun adıdır. İnsanlığın sevgiye, rahmete muhtaç olduğu bir an da Cenabı Allah tarafından Medine’ye yolu açılan Hz. Muhammed (as)’ın nurlu yolculuğunun adıdır. Bu yolculuk, insanların gönlüne sevgiyi vermiştir. Bu yolculuk sayesinde rahmet kapıları açılmıştır. İnsanlığın kurtuluşu için öğütlerde bulunan yüce Allah, insanı insan yapan erdem ve faziletlerle donattığı Hz. Peygamber’in şahsında insanlığın kurtuluşu olan mesajlarını insanlarla buluşturmuştur.

Hicret, Allah için katlanılan her türlü cefanın, yine Allah tarafından mükâfatlandırılışının adıdır.

Hicret kardeşliktir. Bu mübarek günde Müslümanlara karşı topyekûn taarruzda bulunan, kan akıtan, hainlik yapanları Allah affetmeyecektir. Çeşitli tehdit ve şantaj yoluyla insanlara zulüm eden, saldıran; aile kurumunu, şahsi kişilikleri hedef almak suretiyle rencide eden, yıpratan ve en ağır şekilde perişan edenler Allah’ın izniyle perişan olacaklar ve kazdıkları kuyularda kendileri boğulacaklardır.

Muharrem ayı zulme, zalime başkaldırıdır.

Acımasız zalimlere karşı koyabilmek ihlâslı ve imanlı Müslümanların gücüyle mümkün olabilecektir. Bu mübarek günde Allah’ın sevgili kullarından olmayı Allah’tan diliyorum. Muharrem Ayı dendiğinde ilk akla gelen Ehl’i Beyt’in kutlu isimleri olmaktadır. Hicri 61. Yılın 10. günü Hz. Peygamber Efendimiz’in çok sevdiği torunu Hz. Hüseyin ve yanındaki 70 kişi Kerbela’da şehit edilmiştir. Müslümanların yüreğinde büyük bir acıya ve hüzne neden olan bu elim olay nedeniyle yıllardır kanayan yara halini almış ve her sene toplumumuzda derin bir acının yaşanmasına neden olmuştur. Muharrem ayının 10. Günü yaşanan bu acının Müslümanlar tarafından çok iyi bilinmesi ve ilgili kurum ve kuruluşlarca anlatılması gerekir. O gün yaşanan iktidar kavgası Müslümanlar arasında kin ve nefrete neden olmuş, bölünmeyi beraberinde getirmiş ve Müslümanların gücünü kaybetmesine neden olmuştur.

Zulümden, haksızlık ve hukuksuzluklardan Allah’ın ve Peygamber’in yoluna hicret etmeyi diliyorum.  Gönül hicretini hak ve adalet üzere yapmak bizim için önemlidir. Bu vesileyle İslam âleminin hicri yılbaşını kutluyorum. Cenabı Allah(c.c), akan Müslüman kanı ve gözyaşlarını durdursun. İslam âlemini huzura ve mutluluğa kavuştursun. Hicri yeni yılın İslam âleminde ümmet bilincini uyandırmasını diliyorum”dedi.