26.12.2017

MÜFTÜMÜZ HAYRİ ERENAY’IN KURTULUŞ BAYRAMI MESAJI

Müftümüz Hayri Erenay Tarsus’un düşman işgalinden kurtuluşunun 96. Yıldönümü vesilesi ile bir açıklamada bulundu.

Hepimizin büyük bir onur ve gururla andığı Milli Mücadelemizin şanlı günlerinden Tarsus’umuzun düşman işgalinden kurtuluşunun 96. Yılını kutlamaktayız.

27 Aralık 1921 günü, Türk milletinin asla vazgeçemeyeceği bağımsızlık tutkusu Tarsus’ta ki İstiklal Mücadelesinde de kendini göstermiştir. Tarsus halkının kurtuluş mücadelesi ulusal kurtuluş mücadelesinin bir parçası olarak Türk toplumunun dayanışmacı ve mücadeleci ruhunun bir kaynağıdır. Aziz kahramanlarımızın canları pahasına verdikleri bu onurlu mücadele, öncelikli gururumuzdur.

Dünyanın en eski yerleşim yerlerinden olan kentimiz, aynı zamanda medeniyetler ve dinler beşiğidir. Tarsus halkı olarak, paha biçilmez mirasımıza birlik ve beraberlik içerisinde sahip çıkmalı Tarsus’umuzu ülkemizin ve dünyanın bir cazibe merkezi haline getirmeyi amaç edinmeliyiz.

Müftümüz; “Tarsus, yakın tarihin önemli olaylarına şahit olmuş, kahramanlıkların yaşandığı yer olmuştur.”

Bugün, hepimizin büyük bir onur ve gururla andığı Milli Mücadelemizin şanlı günlerinden Tarsus’umuzun düşman işgalinden kurtuluşunun 96. yıldönümünü kutluyoruz. Türk milleti tarih boyunca bağımsız yaşamıştır. Bağımsızlığı kazanma ve varlığımızı koruma yolunda atalarımızın yaptığı kurtuluş savaşı, modern Türkiye Cumhuriyetinin temelini oluşturmuştur.

Tarsus halkı, yurdumuz işgal altındayken, Milli Mücadele ateşini yakan, toprağını, namusunu ve bayrağını savunmak için muhteşem bir direnişle destan yazan bir halktır. Milletimizin cesaretini, yiğitliğini, genç-yaşlı, kadın-erkek demeden tüm dünyaya gösteren bu tarihi şehirde, 27 Aralık 1921 tarihinde ilk olarak Tarsus’ta Molla Kerim’in Kuvay-ı Milliye güçlerine destek vererek ateşlenmiş olan bağımsızlık meşalesi, Mersin, Çukurova, Adana, Erzin ve Dörtyol’un kurtuluşlarıyla tüm bölgemizi aydınlatmıştır.

Bu durumda neleri başaracağımızı 15 Temmuzda bir kez daha cümle aleme gösterdik. Bu millet, geçmişte olduğu gibi bundan sonrada, acılarını, zor zamanlarını paylaşarak özgür, mutlu, müreffeh bir kader birliği içinde yaşayacaktır. Gençlerimizin tarihimize ve bu coğrafya için dökülen kanları iyi anlamaları ve geleceğimizi bu hatıralarımızı gözeterek inşa edeceklerine inancımız sonsuzdur

Bu noktada bize düşen görev değil satıhta bu eşsiz coğrafyamıza, binlerce yıllık tarihimize sahip çıkmaktır. Ülkemizin karşı karşıya kaldığı sorunlarım çözülmesi için birlik ve beraberlik içerisinde tüm gayreti göstermeliyiz.
Milli mücadele sürecindeki yiğitliği ile Tarsus’un tarihinde dönüm noktası teşkil eden Şehit Molla Kerim ve maiyetindeki şehitlerimizi rahmetle yad ederken Berdan projesine  Milli mücadele kahramanı Şehit Molla Kerim adına bir makam makber yapılması ilçemiz halkının ve tüm kamuoyunun takdirini celbedeceği inancımı ifade etmek istiyorum.

Bu duygu ve düşüncelerle bundan 96 yıl önce bağımsızlık yolunda mücadeleye çıkan Tarsus’un düşman işgalinden kurtuluşunu kutluyor, büyük önder Atatürk ve silah arkadaşlarının, vatan topraklarını canları pahasına müdafaa eden kahraman Türk askerlerinin ve tüm şehitlerimizin aziz ruhları önünde minnet ve şükran duygularımla eğiliyor, kendilerine yüce Allah'tan bir kez daha rahmet diliyorum.”

Hayri ERENAY/Tarsus Müftüsü