28.02.2017

MÜFTÜMÜZ HAYRİ ERENAY’IN İLÇE MÜFTÜLERİ KONGRESİNDE SUNUM YAPTI

Türkiye deki tüm ilçe Müftülerinin iştirak ettiği Kongrenin ikinci oturumunda Diyanet İşleri Başkanlığı Hizmetleri hakkında görüş ve önerilerini sunmak üzere mikrofona davet edilen Müftümüz Hayri ERENAY aşağıdaki konulara temas etti:
    

1-Halkımızın Oruç, namaz gibi ibadetlerini ifa ederken Başkanlığımızın takvimleri esas alınmalıdır. Bunun dışında kalan takvimlerin de Diyanet İşleri Başkanlığımızın takvimleri ile uyumlu hale getirilmesi sağlanmalıdır.

2- 4-6 grubu öğrenci kayıtlarında Diyanet İşleri Başkanlığımızın veri tabanı ile Milli Eğitim Bakanlığının veri tabanı eşgüdümlü hale getirilmeli ve önümüzdeki sene Müftülüklerimizin kontrolündeki 4-6 yaş grubu eğitimini tamamlayan öğrenciler Anaokuluna devam etmiş sayılmalılar.

3- Özellikle Kur’an kursu öğreticisi alımlarında Lise mezunu veya açıköğretim 2 yıllık mezunların istihdamına Formasyon şartı getirilmelidir.

4- Taşra- Merkez iletişiminde Özel Kalem engeline çözüm bulunması gerekmektedir.

5- Fetö’den devralınan  okulların Diyanet Vakfına devri sağlanarak Özel İmam-Hatip orta ve Liseleri açılmalıdır.

6- Müftü, Vaiz, Murakıp, İmam-Hatip, Müezzin Kayyım, Kur'an Kursu Öğreticisi başta olmak üzere Din Hizmetleri sınıfında çalışan tüm personelin Emeklilik göstergeleri ve ücretleri yeniden düzenlenmelidir.

7- Vakıf camileri ve müştemilatının idari yetkileri müftülüklere devredilmelidir. Şartlı bağış yapılıp, büyükşehir yasaları gereği belediyelere geçen cami, tarla ve arsaların Diyanet Vakfına devri sağlanmalıdır.

8- Yeni-Yakın Fetö tehlikelerine karşı Diyanet İşleri Başkanlığının merkez ve Taşra teşkilatları daha cesur olmalıdır. 

9- 15 Temmuz gecesi sela talimatını harfiyen yerine getiren ve demokrasi meydanlarını boş bırakmayan Müftü ve İmam-Hatiplerin taltif edilmesi ve müteşekkir olunduğunun deklare edilmesi gereklidir.

10- Merkezi ezan sistemine asla geri dönülmemelidir. Anasır-ı İslam’ın yerel dillerine yapılan Kur’an meallerinin Latince değil Osmanlıca devam etmesi gereklidir.

11- Atama ve yer değiştirmelerde B grubu ve altındaki camilerde de taban puanları gözden geçirilmeli. İki ay üst üste açık kalan D grubu bir kadroya birden fazla müracaatçı çıktığında sınav yolu açık olmalıdır.

12- Teşkilat içerisinde dünyevileşme, doyumsuzluk ve mutsuzluğun nedenleri araştırılmalıdır.

13- Fetö den doğan boşluğa milli ve yerli hassasiyetleri olan alternatif özel okullarla acilen çözüm getirilmelidir.

14- Özel İmam-Hatip Fen Liseleri ve ortaokulları kurulmalıdır.

15- Taşrada her  İHL de, Hadissiz ve sünnetsiz Kur’an mealcilğini savunan kimi akımlara mensup meslek dersi öğretmenleri bulunmaktadır.Din Eğitimi Genel Müdürlüğü İrtibata geçirilmelidir.

16- Cami temizliklerine katkı sağlayan belediyelerin Tabela asma taleplerine standart getirilmelidir.

17- KYK ve 4-6 Yaş grubu kayıtlarında öğrenci sayısı 8’e indirilmelidir.

18- Halk Eğitim Müdürlüklerindeki Elif-Ba modülü ve diğer din hizmetlerine yönelik modüllerde Diyanet İşleri Başkanlığının personel seçme ve görevlendirme usul ve şartları esas alınmalıdır.

19- Fahri görevlendirmelerde, 657 sayılı devlet memurları kanununda Vekil öğretmenlere uygulanan usuller baz alınmalıdır. Ücret ve SGK tahakkukları iyileştirilmelidir.

20- İlçe Müftülerine yönelik olarak 45’er günlük süreyle Klasik İslami metinler hizmet içi eğitimi verilmelidir. (Akaid Usulü, Fıkıh Usulü, Tefsir Usulü, Hadis Usulü gibi..)

21- Türkiye de son dönemlerde yaygınlaşan ve uyuşturucu kadar tehlikeli olan ve Dünya Kiliseler Birliğinin zımmen desteklediği “Deizm” e karşı etkili projeler üretilmelidir.

22- Cumhuriyet dönemi gönül ve kanaat önderlerinin hayatları külliyat olarak basılmalı ve tüm din ateşelikleri ve müftülüklere dağıtımı yapılmalıdır. (Said Nursi, Esat Erbili, Süleymah Hilmi Tunahan, Mehmet Zahit Kotku,Abdulhakim Ravasi ve M. Sami Ramazanoğlu gibi kanaat önderlerinin hayat biyografileri acilen basılmalıdır.)

23- TDV tarafından taşradan toplanan zekatların %30’u geri talep edilmektedir. Bu uygulama Vakıf şartlarına aykırı olduğundan derhal kaldırılmalıdır.

24- Çeşitli grupların, yada dini oluşum şekli verilmiş grupların camilere alternatif Cuma kılmaları önlenmelidir. Bu şekilde kılınan namazların İslam fıkhına göre gerekli şartları taşımadığı için sahih olmadığı kamuoyuna deklare edilmelidir.

25- Bir kısım belediye ve yerel oluşumların Diyanet dışındaki gruplarla cenaze ve mezarlık ekibi oluşturulmasının önüne geçilmeli, bu uygulamanın yeni Fetö oluşumuna sebep olacağı vurgulanmalıdır.

26- Sahte peygamber, sahte Mesih, sahte evliya kavramları titiz bir dil ile topluma anlatılmalı, bu kavramların İslam örfündeki karşılığının yıpratılmamasına dikkat edilmelidir.

27- KYK ile yapılan protokolün bir benzeri Genel Kurmay Başkanlığı ile de yapılıp kışlalarda bir proje kapsamında din eğitimi verilmelidir.

28- Memur ve Veri Hazırlama kadrolarında görevli personelin yılda en az bir kez 15 günlük hizmet içi eğitime alınması sağlanmalıdır.

29-İbadet yerlerinin durumunu düzenleyen ilgili kanundaki  “İbadethane” kavramı yerine "Cami" kavramı şeklinde düzeltilerek acilen değiştirilmelidir.

30- İlahiyat Fakültesi mezunu ve formasyon eğitimi almış Kur’an Kursu Öğreticilerinin ünvanlarının Kur’an Kursu Öğretmeni şeklinde değiştirilmeli ve ek göstergelerinde iyileştirme yapılmalıdır.

31- Agrubu camilerde görev yapan personele "Selatin Camii" tazminatı, B ve C grubu camilere Mahalle İmam-Hatipliği ünvanı verilerek "Özel Mıntıka Tazminatı" , D ve diğer gruplarda görev yapanlarada "Özel Hizmet Tazminatı"verilerek İmam ve Müezzinlerin müktesebinde iyileştirilmeye gidilmelidir

32- Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde hafızlık belgesine sahip her ünvandaki personelin "Hafızlık Tazminatı" alması ve üst ünvan atamalarında bu hususun belirleyici olması sağlanmalıdır.