11.06.2015

Mehmet ALTUNKAYA(1984-1995)

Torunoğlu 1939 (Aslı 1936) yılında Ahıska’da doğdu. Bir yaşında iken, Kafkasya’dan gelerek Ağrı İli’nin Amat Köyüne yerleşti. İlkokul çağında iken ninesi Kandef’ten Kur’an-ı Kerim okudu. Daha sonra Köyün İmam Hatibi Molla Abbas’dan daha sonra Hasankale’nin Torba Köyü’ne giderek Kerim Hoca’dan Kur’an-ı Kerim ve Arapça okudu. Arapça tahsilini ikmal etmek için 1949 yılında Kayseri’ye yerleşti. Burada; Hasbekli Mü’min AKAN’dan Kur’an-ı Kerim, H. Yusuf EKEN, H. Osman KAVGACI, H. Osman İKİZ, H. Salih NURSAÇAN, H. Nuh Efendi, H. Abdullah SARAÇOĞLU, H. Ahmet KİRAZOĞLU’ndan Arapça, Divriğili H. Ahmet Efendi’den Farsça dersleri okudu. 1955 yılında ilkokulu dışardan bitirerek Kayseri İmam Hatip okuluna kaydoldu. İmam hatip okulunda okurken 7 yıl fahri imam hatiplik ve fahri vaizlik yaptı. Her yıl iftiharla geçerek imam hatip okulundan 1962 haziran döneminde, aynı yıl güz döneminde de dışardan imtihan vererek Kayseri Kız Öğretmen okulundan mezun oldu. 1962 yılında imam hatiplik görevi aldı. 1963 yılında Konya Yüksek İslam Enstitüsüne kaydoldu. 1967 yılında Yüksek İslam Enstitüsü’nü bitirdi, aynı yıl önce Şereflikoçhisar Merkez Vaizliği’ne, daha sonra Gölhisar Müftülüğü’ne tayin edildi. Bilahare Yeşilhisar Müftülüğü’ne (1968) tayin edildi. 1969 yılında askere gitti. Yedek subay olarak 1971 yılında askerden döndü ve Kars Merkez Vaizliği’ne tayin edildi. Daha sonra Tarsus Müftülüğü’ne (1972), daha sonra Bakırköy Müftülüğü’ne (1974), 1984 yılında da İçel İl Müftülüğü’ne tayin edildi.

Bu hizmet döneminde Kaymakamlıktan 2, Valilikten 2, Diyanet İşleri Başkanlığından 5 adet takdirname, Diyanet İşleri Başkanlığından 4 adet teşekkür, bir maaş ikramiyesi ile ödüllendirildi. Arapça, Farsça ve İngilizce bilmektedir. Çeşitli makalelerinin yanında; “İnsan ve İtikadi Vazifeleri, Millet ve Ordu, Ailede İslam Nizamı, İslam’da İtikat ve İbadet, Siyer ve Ahlak, Cep İlmihali, Çocuk Terbiyesi ve Ana Babaya İtaat, Müminlere Vaz ve İrşad (3 Cilt)” adlı basılmış eserleri vardır.

Evli ve 4 çocuk babasıdır.