11.03.2024

RAMAZANA GİRERKEN

Sayısız nimetlerle bizi buluşturan, bu nimetlerin en büyüğü olan Ramazan ayına bizi kavuşturan Rabbimize hamd olsun.

Bizi irşad ederek nefislerimizi şeytana mesken yapmaktan kurtaran efendimize salât ve selâm olsun.

Bağımlı olduğumuz şeylere bağımlılığımızı aza indirme ayı olan ramazan ayı ile karşı karşıyayız.

Ramazan ayı bir değişim ayıdır. Kalbi hayatımızda, Allah’la olan ilişkilerimizde ve İnsanlara karşı tavır ve davranışlarımızda bize yüce değerleri kazandırır.

Bu ay bölüşme ve paylaşma ahlakını fazlasıyla yaşadığımız bir aydır. Zengin olmanız şart değil. Bir hurma ile bile olsa bir oruçluya iftar açtırmanın sevabı çoktur. Ramazan empati yapma ayıdır. Kendimizi fakirin yerine koymak, oruçla aç insanların halinden anlamak önemlidir.

Ramazan bize sorumluluklarımızı hatırlatıyor. Peygamberimiz zaman zaman ashabına diyor ki; ‘Bugün hiç yetim başı okşayanınız oldu mu? Bugün bir cenaze merasimine katıldınız mı? Bugün bir hasta ziyaret ettiniz mi?’ Bugün bir fakir doğuranınız oldu mu? Yani bugün sosyal sorumluluk dediğimiz konuları toplumun fertlerinin her birine yüklüyor.

Ramazan sadaka ayıdır. Yüce Rabbimiz Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurur:

“Sevdiğiniz şeylerden Allah yolunda harcamadıkça iyiliğe asla erişemezsiniz. Her ne harcarsanız Allah onu bilir.”

“Kendinizin ancak içiniz çekmeye çekmeye alabileceğiniz âdi şeyleri hayır diye vermeye kalkışmayın.”

“Mallarını gece, gündüz; gizli ve açık infak edenler için Rableri katında ecirler vardır; onlar için korku yoktur ve onlar mahzun olmayacaklardır.”

Resûl-i Ekrem (s.a.s) bir hadis-i şeriflerinde sadakanın karşılıksız kalmayacağına ve mükâfata dönüşeceğine şöyle işaret etmektedir: “Kuşkusuz sadaka, Rabbin gazabını söndürür ve kötü bir şekilde ölmeyi önler.”

Ne acıdır ki, günümüzde malı bir araç olarak değil de hayatın amacı  olarak gören bir dünyevileşme hastalığına yakalandık. Bencillik, mal düşkünlüğü, güç ve çıkar tutkusu, gösterişe dayalı hayatlar bu asrın afeti oldu. Yardımlaşma, dayanışma ve başkası için fedakârlık yapma gibi erdemler ötelendi ve örselendi.

Sevgili Peygamberimiz bir hadislerinde bizlere şu uyarıyı yapmaktadır: “Âdemoğlu, ‘malım, malım’ der. Ey âdemoğlu, senin yiyip tükettiğin, giyip eskittiğin ve sadaka verip önceden âhirete gönderdiğin dışında malın mı var?”

Ramazan’da sosyalleşiyoruz bu da sosyal ortamlarda gerçekleşiyor, Ramazan bunun provasını yaptırıyor. Ramazan ayı, 1 yıl boyunca dostluklarımızı pekiştirecek bir aya dönüşüyor. Yani camide teravihte buluşuyoruz, iftar sofralarında kaynaşıyoruz. İnsan hayatında yalnızlık tedavi gerektiren  önemli bir husustur.

Resûl-i Ekrem (s.a.s) bir hadis-i şeriflerinde infak ve sadakanın karşılıksız kalmayacağına ve mükâfata dönüşeceğine şöyle işaret etmektedir: “Kuşkusuz sadaka, Rabbin gazabını söndürür ve kötü bir şekilde ölmeyi önler.”

İbadetlerimizi ahlâk haline getireceğimiz bir ayla karşı karşıyayız. Komple bir ibadet yapacağımız bir ayla karşı karşıyayız. Yediğimiz helâl, söylediğimiz doğru, baktığımız meşru olsun. Elimiz, ayağımız, gözümüz, kulağımız, beynimiz Allah’ın rızasından ayrılmasın.

Kocaman bir aile olduğumuzun bilincine varacağımız bir ayla karşı karşıyayız. Biz Ümmet-i Muhammed’iz. Mültecileri ihmal etmeyelim. Onların varlığı bize şeref katıyor. Onlara karşı takınacağımız tavır Allah’ın rahmetini elde etmemize veya kaybetmemize vesile olabilir.

Bu ay akşam namazı geç kılma, sofrada oyalanma ayı değildir. Bu ay kilo alma ayı değildir. Ramazan, ruhun beslenmesi için bedenin aç bırakıldığı aydır. Ramazan’ı ‘beslenme festivaline’ dönüştürmek, israf etmekten başka bir şey değildir. Ramazan’ı festivale dönüştürenler orucu diyete, ibadeti âdete dönüştürürler. İbadeti adete dönüştürenlerin kaçınılmaz olarak yaptıkları ikinci yanlış ‘adeti ibadete’ dönüştürmektir.

Ramazan bizi kendi fıtratımıza döndürüyor. Ramazanda dijitalleşmeyle birlikte parmaklarımıza da oruç tutturmalıyız. Bu ay israf ayı değildir. İsraf edenler iflas ederler. Rabbimiz “Saçıp savuranlar şeytanın kardeşleridir” (isra,27) buyuruyor.

Bu ay sabaha kadar uyanık geçirme, sabahleyin ise akşama kadar uyuma ayı değildir.

Allah’ın emrettiği her şey güzeldir.

“Allah kötü olan şeyleri emretmez” (Araf,8)

Rabbim güzelliklerimizi artırsın.

RAMAZAN AYINIZ MÜBAREK OLSUN.RAMAZAN SİZİ MÜBAREK KILSIN.

 

                                                                                                             Aydın YIĞMAN

                                                                                                                                     Mersin İl Müftüsü