14.04.2024

KUR'AN VE DEPRESYON

Ey insanlar! Size Rabbinizden bir öğüt, gönüllerdekine bir şifa, müminler için bir hidayet ve rahmet gelmiştir.”)Yûnus,57)

Dünya genelinde 350 milyondan fazla insanın depresyonun olumsuz etkilerinden muzdarip olduğu tahmin edilmektedir. Doktorlar tarafından bir tedavi olarak antidepresanlar önerilmektedir, ancak tam iyileşme yerine, oldukça fazla sayıda hasta, kısmi veya hiç iyileşmeme ile birlikte ilaçların ciddi ve zararlı etkilerine maruz kalmaktadır.

Kur’an-ı Kerim okumak veya dinlemek stres, akıl sağlığı ve hafıza ile birlikte genel sağlığa önemli faydalar sağlamaktadır.

Amerika’da çalışan Müslüman bir bilim adamı “Kur’an ve stres” konusunda araştırma yapmış ve bu konu ile ilgili hazırladığı yazıyı 1984 yılında İslam Tıp Kongresinde sunmuştu. Dr. Ahmet el-Kadi; ”Kur’an’ın Arapça metnindeki kelimelerin ses özelliklerinin stresi azalttığını saptadıklarını anlatmış."

Dr El-Kadi şöyle diyordu: “Kur’an ile ilgili bu araştırmamızın neticeleri Kur’an’ın kesin bir stres azaltıcı etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Bu etkiyi, kas, elektrik potansiyeli, deri elektrik iletkenliği, kalp atım hızı, kan akım hızı ve deri sıcaklığını belirleyen sinirsel uyarılar olarak kaydettik. Bütün bu değişiklikler aynı zamanda Kur’an dinlemenin, diğer bütün vücut organlarını ve fonksiyonları üzerinde etkili olan otonom sistemini de yönlendirdiğini göstermektedir. Sonuç olarak, Kur’an’ın insan vücudunda olumlu fizyolojik etkileri sonsuzdur.”

“Kur’an’ın bağışıklık sistemi üzerindeki bu etkisi, Kur’an’ın insan bedeninin doğru işleyişi için bir “hüda” ve dolayısıyla “şifa” vesilesi olduğunu görme yolunda hayli yürümemiz gerektiğini hatırlatıyor.”

"Erkek olsun, kadın olsun, bir mü'min olarak kim salih bir amelde bulunursa, hiç şüphesiz biz onu güzel bir hayatla yaşatırız ve onların karşılığını, yaptıklarının en güzeliyle muhakkak veririz." (Nahl, 16/97)

"De ki: Ondan ve her türlü sıkıntıdan sizi Allah kurtarmaktadır..." (Enam, 6/64)

 

Aydın YIĞMAN

Mersin İl Müftüsü