14.12.2016

AKDENİZ MÜFTÜLÜĞÜ TARİHÇESİ

KURULUŞUN GENEL TANIMI:

Diyanet İşleri Başkanlığı, ilk defa 3 Mart 1924 tarihli ve 429 sayılı Kanunla kurulmuş, 5634 sayılı Kanunla Başkanlığın  teşkilat ve kadro yapısı 1965 yılına kadar aynen devam etmiştir. 15.08.1965 tarihinde 633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun yürürlüğe girmiş ve son olarak da Başkanlığın mevcut teşkilat yapısı, 633 sayılı Kanun’da çok kapsamlı değişiklikler yapan 01.07.2010 tarihli ve 6002 sayılı Kanun ile belirlenmiştir.

Diyanet İşleri Başkanlığı Taşra Teşkilatı olarak İl ve İlçe Müftülükleri 633 Sayılı Kanunun 16.maddesi ile kurulmuştur.

Müftülüğümüz, 22 Mart 2008 tarih ve 26284 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 5747 sayılı kanunla kurulan Akdeniz İlçesinde bu tarihten itibaren vatandaşlarımıza hizmet vermeye devam etmektedir.

Görevleri:

Diyanet İşleri Başkanlığının görevi, İslam dininin inançları, ibadet ve ahlak esasları ile ilgili işleri yürütmek, din konusunda toplumu aydınlatmak ve ibadet yerlerini yönetmektir.

633 sayılı Kanunun 16.maddesinde; İl ve İlçe Müftülüklerinin görevleri: “İl ve İlçe kuruluşlarının başında birer müftü bulunur. Bunlar bölgelerinde Diyanet İşleri Başkanlığını temsil ederler. İl Müftülükleri Diyanet İşleri Başkanlığına, İlçe Müftülükleri de İl Müftülüğüne bağlıdır. İl ve İlçe Müftülükleri bölgelerindeki din hizmetlerini, dini müesseseleri yönetir ve din görevlilerinin hizmetlerini düzenleyip kontrol ederler.” şeklinde tarif edilmiştir. İl ve İlçe Müftülüklerimiz bu kanun çerçevesinde hizmetlerini yürütmektedir.