16.12.2016

.

BOZYAZI

Tarihi Yapı

Antik Çağda "Nagidos" adıyla anılan Bozyazı’nın tarihi çok eski dönemlere kadar uzanmaktadır. Sisamlı Nagidos tarafından M.Ö. 5. yüzyılda kurulduğu sanılan Nagidos, bu günkü Paşabeleni olarak bilinen tepenin üzerindedir.            

Hakkında çok az bilgiye sahip olduğumuz kentten günümüze Paşabeleni Tepesi’nin zirvesine yakın yerlerdeki surlar kalmıştır. Mersin Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nce çalışmalar yapılmakta olup, tamamlandığında tarihe ışık tutacaktır.           

İlçe tarihte Hititler, Asurlar, Lidyalılar, Persler, Romalılar, Memlükler, Abbasiler, Selçuklular ve Osmanlıların hükümranlığında kalmıştır. İlçe, Fatih Sultan Mehmet zamanında Karamanoğulları Beyliği’nin Osmanlı hâkimiyetine geçmesiyle Osmanlı topraklarına kalmıştır.            

Bozyazı İlçesi adını, İlçenin ilk yerleşim yeri olan Gürlevik Yöresinin güneyindeki ovanın sulu tarım yapılmadan önce halk tarafından “Çorak düzlük” anlamında “Boz alan”, “Bozova”, “Bozyazı” şeklinde isimlendirmesinden almıştır. Anamur İlçesi’ne bağlı kasaba iken 1987 yılında çıkartılan kanunla ilçe haline gelmiştir.

 

Coğrafi Yapı ve İklim

İlçemizin doğusunda Aydıncık, kuzeyinde Gülnar ve Ermenek, batısında Anamur ve güneyinde Akdeniz bulunmaktadır.

Doğusunda Tol Dağı (1250 m), batısında Azıtepe (1.500 m.), kuzeydoğusunda Sumak Dağı (1.600 m), Kaş Dağı (1.639 m), Elmakuzu Dağı (1.690 m) yer almaktadır. Bu dağların eteklerinde ve vadilerinde Kozağacı, Tersakan, Ardıç, Çamalanı ve Kızılca Yaylaları bulunmaktadır.

İlçemizin toplam alanı 65.613 hektar, nüfusu da yaklaşık 27.000’dir. İlçe merkezinden geçen Sini Çayı, Tekmen ve Tekeli Mahalleleri arasından geçen Aksaz Çayı, Gözce – Gözsüzce Mahalleleri arasından geçen Gözce Deresi bulunmaktadır.

Bozyazı, Akdeniz ikliminin hâkim olduğu bir bölgede bulunmaktadır. Yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlıdır.

 

Sosyal ve Kültürel Yaşam

İlçemizin gelir kaynakları sahilde muz ve sebze üreticiliğine dayanan seracılığa, yayla bölgelerinde ise açık tarıma ve hayvancılığa dayalıdır. Gelir düzeyi ve kültür seviyesinin gelişmesi ve ulaşım imkânlarının artmasına bağlı olarak sosyal yapıda önemli değişiklikler olmuş, eski kargir ve toprak binaların yerlerini modern konutlar ve tatil siteleri almıştır. Bozyazı İlçesi merkez ve mahallelerinde 61 adet site içerisinde 3.313 adet yazlık konut bulunmaktadır. Konya başta olmak üzere Ankara ve İstanbul’dan gelen vatandaşlarımızın yazlık konut merkezi durumundadır. Bu nedenle yaz aylarında sosyal yaşamdaki hareketlilik önemli ölçüde artmaktadır. İlçemizde yerli halkın yaylacılık geleneği yaygın ve gelişmiştir. Yaz aylarında yerli nüfusun büyük çoğunluğu Toros Dağlarında yer alan 11 yaylamızda ikamet etmektedir. Önemli yaylalarımız Kozağacı, Tersekan, Ardıç, Devrent ve Çokoluk’tur.

Eskiden Nagidos adıyla anılan tepe üzerine kurulmuş olan İlçemiz Akdeniz sahilinde, Toros Dağları ile çevrilidir. Kültürel yapı da buna göre oluşmuştur. İlçemiz Yörük kültürüne sahiptir. Yazları Toros Dağlarında bulunan yaylalara çıkan halk kışın sahil kenarındaki evlerine dönmektedirler. Yaylalara çıkan halk Yörük kültürüne bağlı olarak burada tarım ve hayvancılıkla uğraşmaktadırlar. Deniz kenarında bir ilçe olmasına rağmen turizm açısından fazla bir gelişme kaydetmemiştir. Turizm yatırımları oldukça az yer tutmaktadır.

 

İlçe Müftülüğü

İlçe 1987 yılına kadar Anamur’a bağlı bir kasaba iken bu tarihten itibaren İlçe statüsü kazanmış ve İlçe Müftülüğümüz de aynı tarihlerde kurulmuştur. Müftülüğümüz vatandaşlarımıza 56 camide kadrolu ve sözleşmeli personel ile Din Hizmeti; ikisi yatılı, ikisi gündüzlü dört Kur’an Kursu'nda da Din Eğitimi sunmaktadır. Ayrıca 10 adet İhtiyaç Odaklı Kur’an Kursumuz bulunmaktadır. Yatılı Kur’an kurslarımızda Hafızlık Eğitimi de verilmektedir. Müftülüğümüzün  kadrolu ve sözleşmeli toplam personel sayısı 74 tür.

Müftülüğümüzün idarî faaliyetleri, mülkiyeti Türkiye Diyanet Vakfı’na ait binada yürütülmektedir. Vakfa ait bir adet Hizmet Otosu, bir adet Panel Van aracı ve 600 kişilik bir konferans salonu bulunmaktadır.