16.05.2021

Rahmet ve Şifa Ayı Ramazan

Tarsus Müftümüz Ali CAN, Ramazan ayı münasebeti ile açıklama yaptı.
İnsanlık için hidayet ve şifa kaynağı olan Kur’an-ı Kerim’de adı geçen ve değerine vurgu yapılan yegâne ay ramazan ayıdır.

Ramazan ayı, içinde yapılacak ibadetlere bahşedilen sevap yönünden diğer zamanlara göre değerli kılınmış ve üstün tutulmuştur.  Kur’an-ı Kerim’de orucun farz kılındığını bildiren ayetlerin hemen ardından ramazanın, insanlara doğru yolu gösteren ve hakkı batıldan ayıran Kur’an’ın indirildiği ay olduğu belirtilmiş ve bu aya ulaşanların oruç tutması emredilmiştir.

Tarsus Müftümüz Ali CAN;
“Ramazan ayı, gittikçe daha da karmaşık hale gelen dünyanın kaygı verici oyalamalarına ve korku verici ayartmalarına karşı bir kalkan olan oruç ibadetiyle Yüce Allah’ın razı olacağı yönde kulluğu ortaya koymak için özel olarak bahşedilen bir fırsattır. Ramazan Kur’an ayıdır; sözlerin en güzeli ve en doğrusu bu ayda nazil olmaya başlamıştır. Ramazan oruç ayıdır; hayatın meşgalelerinden biraz uzaklaştırıp kendi ruh dünyamıza yönelterek kötülüklere bulaşmama ve onlardan uzaklaşma hususunda bir irade eğitimi sağlar” dedi.

Ramazan ayının, kişinin gayretini ve çabasını sergileyebileceği önemli bir alıştırmadır, ifadelerine yer veren Müftümüz Ali CAN, Bir ay süren bu oruç sayesinde kişi bedenine söz geçirebilmeyi, arzularını tutabilmeyi ve bunları helal daireye öteleyebilmeyi öğrenebileceğini söyledi.

Ramazan'ın şükür ve tefekkür ayı olduğunu belirten Müftümüz; verilen nimetlerden dolayı nimeti verene karşı minnettarlığımızı ifade etmeye, Allah’a itaat edip günah işlemekten uzak durmak suretiyle nimetin gereğini yapmaya teşvik edeceğini dile getirerek, ilk nefesinden son nefesine kadar her anında sınanmakta olan insanı, Allah’ın azameti, ilmi ve kudreti karşısında düşünmeye sevk eder dedi
Tarsus Müftümüz Ali CAN;

“Hayra yönelmenin her zamankinden daha faziletli olduğu bir zaman dilimi olarak ramazan, dayanışma, paylaşma ve iyilik ayıdır; insanları ahlaki bir terbiyeye tabi tutarak merhamete ve barışa davet eder. Rahman ve Rahîm olanın insanlara lütfettiği müstesna bir armağan olan ramazan, gönüllere nezaket ve zarafet kazandıran ayrıcalıklı bir mektep olarak daima iyiye yönelmeyi, erdemle donanmayı ve o hal ile yaşamayı öğretir”

Bu ve benzeri vasıflarından dolayıdır ki yıl boyunca hasretle beklenen ramazan ayının, bütün mahiyetiyle mümin gönüllerde on bir ayın sultanı olarak bilinmiş ve öylece yer etmiştir, diyen Müftümüz;

“Ramazana dair yaşanan bütün güzelliklere, bir heyecan ve coşku atmosferiyle özellikle çocuklarımızı dâhil ederek onların hafızalarında güzel hatıralar bırakalım. Çocuklarımızın özündeki selim fıtratı, Ramazan ayının manevi iklimiyle buluşturarak Yaratıcıyı, dünyayı ve oruç özelindeki diğer ibadetleri daha yakından hissetmelerini sağlayalım” dedi

Yardımlaşmaya ve Paylaşmaya devam edeceğiz

Dinimizin bizden istediği en önemli hasletlerden ve tarihten bugüne milletimizin yaşattığı güzel ahlak örneklerinden biri olan yardımlaşma ve dayanışmayı, birçok iyilik ve güzelliğin tecelli ettiği bu bereketli ayda adeta bir seferberliğe dönüştürelim diyerek iyiliğe çağrı yapan Tarsus Müftümüz Ali CAN; Türkiye Diyanet Vakfımızın aracılığı ile bu seferberliğin ilçemizde gerçekleşeceğini belirterek, yardımlaşmaya ve paylaşmaya devam edileceğini, Fitre, Fidye ve Zekatların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacağını söyledi.

İslam'ın insan sağlığına verdiği öneme dikkat çeken Tarsus Müftümüz Ali CAN, dikkatsiz ve tedbirsiz davranarak tek bir kişinin bile sağlığını tehlikeye atmayı kul hakkı ihlali olarak niteledi ve salgın tehlikesinin devam ettiği, vaka ve vefat sayılarının artış gösterdiği bugünlerde daha dikkatli olunması ve İslam'ın bu hayati ilkesini gözetmeye her zamankinden daha fazla ihtiyaç olduğunun altını çizdi.

Ramazan'a özel bir ibadet olan teravih namazının cemaatle evlerde kılınabileceğini, bu durumum söz konusu salgın şartlarında evlerde güzel bir ibadet ortamının oluşturulmasına da vesile olacağını hatırlatan Müftümüz Ali CAN; ayrıca cami ve mescitlerde teravih ve vitir namazlarının cemaatle kılınmayacağını, yatsı namazının son sünneti kılındıkdan sonra tesbihat yapılarak vatandaşlara teravih ve vitir namazlarını evlerinde kılmaları hususunda gerekli bilgilendirmeler yapılacağını, salgın nedeniyle açıklanan güncel tedbirler dikkate alınarak toplu iftar yemekleri verilmeyeceğini, sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu gün ve saatlerde, vatandaşların yürüme mesafesindeki cami ve mescitlerde cemaate iştiraki konusunda ilgili kurumların alacağı kararlar doğrultusunda hareket edileceğini vurguladı.

Tarsus Müftümüz Ali CAN sözlerini;  "tekrar gelişiyle gönüllerimizi aydınlatan rahmet ve bereket iklimi Ramazan ayının; kalplerimize huzur, hanelerimize bereket, ailemize, ülkemize ve İslâm âlemine hayırlar getirerek yeryüzünün selamet ve sekinetine, bütün insanlığın huzuru ve iyiliğine vesile olmasını Yüce Allah’tan niyaz ediyorum" temennisi ile noktaladı.