02.01.2017

MÜFTÜLÜĞÜMÜZ

MÜFTÜLÜĞÜMÜZ

Silifke yöresinin arazi durumunu beğenen, iklimini ve toprağının insan yaşayışındaki önemini anlayan eski çağların insanları, burada zengin uygarlıklar kurmuşlar ve yüzyıllarca yaşamışlardır.

 

M.Ö. 7. yüzyılda, şimdiki Taşucu Mahallesi yerinde Erekler tarafından kurulan Holmi kenti, korsanların devamlı baskı ve yağma yapmaları nedeniyle gelişme ortamı bulamayarak zayıflamaya ve çökmeye başlamıştır.

 

Büyük İskender’in komutanlarından ve Suriye Krallığının kurucusu olan

Selefkos Nikator, Holmi şehrinin zayıf durumun fırsat bilerek kolayca yönetimine geçirmiş , halkını da şehir olmaya en uygun yer olarak beğendiği Silifke’nin şimdiki yerine yerleştirmiştir. Böylece M.Ö. 3.yüzyılda Silifke şehri kurulmuş ve adına da Selefkos’un şehri anlamına gelen Selefkiya denilmiştir.

Daha sonra Romalıların eline geçen Silifke,Romalıların ikiye parçalanmasıyla Bizanslıların eline geçmiştir.12.yüzyılda Silifke kısa süre Ermeni krallığının yönetimine girmiştir.

 

13.yüzyılda Konya Selçuklularının eline geçen şehir; 14.yüzyılda

Karamanoğulları’nın yönetiminde kalmış, 1471 yılında yöre Gedik Ahmet Paşa

tarafından Osmanlı Devletinin topraklarına katılmıştır.

Silifke, 1869 yılında Mersin Sancağının merkezi oldu.1919’da bağımsız

sancak haline getirilmiş, 1924 yılında yeni kurulan Mersin’in Merkezi yapılmış, 1933 yılında Mersin İl merkezi  olunca, Silifke ilçe olarak Mersin İline bağlanmıştır.

 

b) Coğrafi Yapısı ve İklimi:

Silifke Mersin’in güneybatısında, Göksu Irmağı kıyısında ve Antalya Adana

sahil yolu üzerinde kuruludur. İlçe Merkezi Silifke-Konya karayolu ile Anadolu içlerine bağlanır.Silifke, Anadolu’nun güneyinde; doğusunda Erdemli ilçesi, batısında Mut ve Gülnar ilçeleri, kuzeyinde Karaman ili ve Ereğli ilçesi, güneyinde Akdeniz ile çevrilir.

İlçemiz 2948 Km2‘lik bir alan üzerinde kurulmuş olup bu alanın % 89’u dağ,  %11’i ova olmak üzere Akdeniz iklimine sahip olup yazları sıcak ve kurak; kışları ılık ve yağışlıdır.