25.04.2024

TANITIM VE TARİHÇE

 

KISA TARİHÇE

Yenişehir  22.03.2008 tarihli ve 26824 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren 5747 sayılı yasa gereğince kurulan 43 İlçeden birisidir. Batısında Mezitli, doğusunda Akdeniz, kuzey doğusunda Toroslar ilçeleri bulunmaktadır. Yüzölçümü açısından 4 merkez ilçeden en küçüğüdür.

DİNİ, KÜLTÜREL VE SOSYAL YAPI

Kültür, spor, eğitim merkezleri ve AVM’lerin yoğun olduğu, genç nüfustan oluşan ve genelde gelir seviyesi yüksek vatandaşlarımızın ikamet ettiği Yenişehir’de, 54 Cami, 24 Kur’an Kursu (4-6 Grubu 26 Sınıf), 2 Cem evi olup, Gayrimüslimlerin ibadethaneleri olan Kilise, Havra veya Sinagog bulunmamaktadır. İlçe nüfusu 2023 yılına göre 277.445 olmuştur. Kadın Nüfus 144.641 ve Erkek Nüfus 132.804 dir. Mersin Valiliği, İl Emniyet Müdürlüğü, Mersin ve Toros Üniversiteleri, Yenişehir Fuar Merkezi, Hiltonsa Büyük ve Küçük Stadyumlar, Forum Alışveriş Merkezinin ve Sahil şeridinde bulunan Kültür Parkının en uzun kısmı ilçemiz sınırlarında olup, halkımızın sağlıklı yaşamına ve kültürel faaliyetlerine katkıda bulunurken, Marina da halkımızın hobilerini gerçekleştirmek için bir fırsat sunmaktadır. 2 adet kapalı spor salonu ve tenis kortları mevcuttur. İlimizin en büyük cami olan Hz. Mikdat Camii de İlçemiz merkezindedir.

ÖNEMLİ KİŞİLER

Hz. Mikdat: İlçe merkezinde ve Hz. Mikdat Camii yanında bulunan “Hz. Mikdat Türbesi” halk arasında Muğdat olarak tanınmaktadır. Yazılı kaynaklarda adı “Mikdat b. Amr” şeklinde geçen Hz. Mikdat, Esved b. Abdüyegüs tarafından evlat edinildiği için kendisine “Mikdat b. Esved” de denilmiştir. Hz. Mikdat, Mekke’de İslamı ilk kabul edenlerden olup Hz. Muhammed Mustafa (sas)in yanında savaşmıştır. İslamiyet’in en önemli savaşlarından Bedir, Uhud, Hendek, Hayber ve diğer savaşlara katılmış, bu savaşlarda peygamberin okçuları arasında yer almıştır, peygamberimizin sancaktarı olup katıldığı deniz aşırı bir savaş sonucu mezarının bulunduğu yerde şehit edilmiştir.  Türbe bir makam olmakla birlikte, halk arasında Mikdat’ın burada şehit düştüğü ve mezarının da buraya yapıldığı şeklinde yaygın bir inanç vardır.

İDARE DURUM

22.03.2008 tarihli ve 26824 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren 5747 sayılı yasa gereğince ilimiz merkez ilçesinin 4 ilçeye bölünmesiyle teşekkül etmiş ve Yenişehir Kaymakamlığı 01.07.2008 tarihinde faaliyete geçmiştir. 1994 yılında yapılan yerel seçimlerle il merkezinde Büyükşehir dahilinde alt birim belediyesi olarak Yenişehir Belediyesi faaliyete geçmiş ve  5747 sayılı yasa gereğince ilçe belediyesine dönüşmüş, ilçe sınırlarındaki tüm yerleşim yerleri ve araziler, 6360 sayılı yasa gereğince 01.04.2014 tarihi itibarıyla ilçe belediyesi sınırlarına dahil edilmiştir. 233.489 nüfuslu ve 32 Mahalle bulunmaktadır.

EKONOMİK DURUM

Yenişehir kamu, sanayi, özel sektör’de çalışan veya emekli vatandaşlar gibi genelde gelir seviyesi yüksek vatandaşlarımızın ikamet ettiği bir İlçe olmakla birlikte, halkın diğer geçim kaynağı da tarım ve hayvancılıktır. İlçede meyve, sebze, tarla bitkileri üretimi, entansif bir şekilde yapılmakla, nispeten rakımı yüksek yerlerde ise hububat ekimi ve narenciye tarımı önemini korumaktadır. Meyvecilik alanında ise portakal, mandalina, limon, nar, zeytin, erik, elma, şeftali üretimi miktarı ve kalite bakımından önemli bir yere gelinmiştir.

YEREL MEDYA

İlçede Tv ve Radyo bulunmamaktadır.

Yenişehir ilçesinde yayınlanan yerel gazeteler: Mersin Yenişehir, Mersin Yenişehir Gündem, Sorgulama x ve Haber Galerisi

TARİHİ YERLER

İlçemizde Değirmençay Mh. sınırları içerisinde Manavşa Kalesi, Başnalar Kalesi ve Değirmençay Göleti gezilecek, görülecek yerler arasındadır. Ayrıca İlçemizde Emirler Mh. Gelincik Tepesi Mevki Yamaç Paraşütü için Çukurova Bölgesinde tek mekandır. Yine Turunçlu ve İnsu mahallelerinde Mağara Turizmine uygun alanlar mevcuttur. Bu alanlarda yapılacak çevre düzenlemesi çalışmaları ile aktif olarak Turizme açılabilecek bir alandır.

Hz Mikdat Camii: Mersinin en büyük cami ve Muğdat Semtindedir. Cemaat yeri, ana kubbe, son cemaat yeri ve mahfil katından ibaret olan ve klasik Osmanlı mimarisi tarzındaki yapı, 3'er şerefeli, 6 adet minaresi, konferans salonu, kütüphane, taziye evi ve diğer birimleriyle külliye özelliği taşır.

İKLİM VE BİTKİ ÖRTÜSÜ

Yenişehir İlçesi ve çevresinde, bunaltıcı sıcak ve ılıman astropikal iklimi hakimdir. Yazları sıcak (28 °C ) ve aşırı nemli (% 88), kış ayları ise oldukça ılık ve yağışlıdır (yıllık yağış ortalaması 1096 mm). En fazla yağışı Aralık-Ocak döneminde alır. 2001'de yaşanan sel felaketinde 2 gün içerisinde metrekareye 669 kg yağış düşmüştür. Yüksek yerlerde yazlar serin ve kurak, kışlar soğuk ve kar yağışlı geçer. İlçenin uzun yıllar sıcaklık ortalaması ise 22 °C derece olup, çevre illerden farklı olarak ekstrem sıcaklıklara (çok yüksek sıcaklıklar ya da sıfırın altındaki değerler gibi) nadiren rastlanır.

Bitki Örtüsü: Genellikle Akdeniz iklimine uyum sağlayan maki’dir. Defne, Yabani Zeytin, Keçi Boynuzu, Mersin, Zakkum, Böğürtlen ve Kuşburnu, 100-1000 m. arasında Meşe, 100-1200 m. arasında Kızılçam, 1500 m. Karaçam ve 2000 m. yüksekliklerde Sedir ve Ardıç Ağaçları yer alır.