26.05.2017

YENİŞEHİR MÜFTÜSÜ HALİL UZUN RAMAZAN AYI MESAJI YAYINLADI

Müslümanların yeni bir manevi heyecan kazandığı ve duygularının zirveye ulaştığı rahmet, mağfiret ve bereket ayı olan Ramazan ayına ulaşmanın mutluluğunu yaşatan ALLAH’a hamd, Efendimiz Hz MUHAMMED’e (s.a.v) binlerce salât ve selam olsun. 26 Mayıs Cuma’yı Cumartesiye  bağlayan gece ilk Teravih namazını kılacağız ve 27 Mayıs Cumartesi günü tutacağımız oruçla Ramazan ayına başlamış olacağız.
İnsan bu ayın her gününü ve her anını yenilenme hissiyle yaşayarak kendini de maddi ve manevi yönden yenileyip geliştirmelidir. Bu İlahi katta büyük anlam kazanacak olan yeniden bir başlangıca merhaba diyerek. MERHABA ey Rahmet Ayı, merhaba ey Gufran Ayı, merhaba ey Dertlere Derman Ayı… ELVEDA kaprisler, dedikodular, gurur kibirler, selamı kesmeler, vefasızlıklar, gönülleri kırıp harabeye çevirenler, egoistlikler, acımasızlıklar… Elveda diyerek yeniden bir dirilişle gönül kapılarını hemen şimdi açılmalı ki bu ayda istediği payı alabilsin.
Mümin için bunu yapmanın en uygun zamanı da, Ramazan’dır. Yenilenme hayatın her aşamasında vardır; ama Ramazan’da bambaşkadır. Çünkü Ramazan herkesin ve her kesimin baharı olduğu gibi Güz güllerinin de baharıdır ve bereketidir. Çünkü Ramazan AYLA- HİLAL gibi parlaktır. Hem umut verir hem de ışıtır, sımsıcaktır.
Sosyal yardımlaşma ve dayanışmanın zirveleştiği, daim muhabbetlerin ve kardeşlik duygularının daha da güçlendiği, kutlu bir zaman dilimidir. Hak yola ileten ilâhî kelâm Yüce Kitabımız Kur'an-ı Kerim'in indirildiği bu ayla başka ay hiç bir olur mu? Elbette olamaz çünkü bu ayın içinde "Bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi’nin bulunması, bu ayın manevi değerini vurgulamaktadır. Bunun içindir ki 12 ayla 365 gün aynı değerde ve derecede değildir. Yüce Allah Kur’an-ı Kerimde "Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur'an'ın indirildiği aydır..." buyururken, Sevgili Peygamberimiz (s.a.s.) de bu ayla ilgili olarak: "Bir kimse, inanarak ve sevabını sadece Allah'tan bekleyerek, Ramazan orucunu tutarsa, geçmiş günahları bağışlanır" buyurmuşlardır. Oruç ayı olan Ramazan ayı, birçok hikmeti ve sırrı içinde barındırır. İdrak etmekle manevi açıdan huzur bulduğumuz ve sevinç duyduğumuz bu ayda sayısız nimetlerin kıymetini hatırlıyor, Yüce Allah'ın emir buyurduğu oruç ibadeti ile sonsuza dek sürecek manevi hazlara ulaşmanın sırrına eriyoruz.
Bu ayda yakınlarımızla birlikte, beraber yaşadığımız toplumun inançlarına saygı duyarak, iftar sofralarımızda onlarla buluşalım. Komşuluk ilişkilerimiz ve sosyal kaynaşmamız ve birbirimize olan güvenimiz ancak bu şekilde güçlenir. Bu Ramazanda Diyanet İşleri Başkanlığımızca öne çıkan tema "Üzerinde Her Canın Hakkı Var, Bu Ramazan ve Her Ramazan" ‘”Kardeşinin, komşusunun, ebeveyninin hakkı var” Bu çok önemli bir mesajdır. Sahur ve iftarda kendi sofrasında her şey mevcutken komşusunu, akrabasını, dindaşını yada Suriye’ den gelen Muhacirlerin karnı açsa onlar kimsesizse hangi mü’min bu ortamda huzur ve mutluluk bulabilir. Hangimiz huşu içerisinde Oruç tutabilir, ibadet edebiliriz. Bu sebeple gönül sofralarımızı gelin hep beraber herkese açalım, açalım ki kimse kimsesiz kalmasın hem bu Ramazan, hem de her zaman. Onlara uzanan bir elimiz, tebessüm eden bir yüzümüz, tatlı bir sözümüz olsun. Ancak bu şekilde toplum huzur ve sükunet bulabilir, ancak bu şekilde bizlerde saadetli ortamları birlikte yaşamanın ahengini yaşarız. Tutulan oruçları, kılınan teravih namazları, okunan hatim ve mukabeleleri, iftar ve sahurları, dua, tövbe ve niyazları ile baştan sona bir selamet, rahmet ve bereket ayı olan Ramazan, Allah'a olan kulluk şuurunu derinden hissettiğimiz; bir zaman dilimidir. Dolayısıyla Ramazan Ayının kıymetini bilmeliyiz. Onu en güzel şekilde yaşamanın ve değerlendirmenin gayreti ve çabası içinde olmalıyız. Yenişehir Müftülüğü olarak bizler her açıdan görevlilerimiz ve camilerimizle Ramazana özel programlarımızla Mübarek Aya hazırız. Müftülüğümüze bağlı Pirireis Camii ve Hacı Şevki Büyük Camiinde Hatimle Teravih Namazı kılınacaktır. Bütün camilerimizde sabah imsakla beraber ilk mukabele okunacaktır. Ayrıca sabah saat 09.30’da bayanlara özel ve öğle namazından sonra camilerimizde tekrar mukabele okunacaktır. Bununla birlikte Hz. Mikdat Camisinde ikindi namazından önce üçüncü mukabele okunacaktır. Aynı zamanda her gün teravih namazından 30 dakika önce tüm camilerimizde vaaz ve sohbetler yapılacaktır. Bütün Camilerimiz Kadir Gecesi Günü sabaha kadar açık kalacaktır. Aynı gece sakalı şerif ziyareti yaptırılacaktır.  Her Camimiz her hafta bir iftar programı yaparken Hacı Himmet Camimiz Hacı Mehmet Bayam Camiisinde her akşam iftar programı yapacaktır.  Gönüllerimizi ferahlatan Ramazanın manevi havasını hakkıyla solumalıyız. Çevremize ALLAH için dönüp bakarak yaraladığımız bir gönül varsa hiç zaman kaybetmeden hemen onu onarmalıyız eğer yapamıyorsak boşuna Ramazan geldi bende payımı alacağım umuduna kimse kapılmasın. Bu düşünceyi fırsat bilerek, yapacağımız iyilikler ve ibadetlerle Allah'ın rızasını kazanmaya çalışmalıyız. Çünkü bu ay Kur'an ayıdır, rahmet, fazilet ve günahlardan arınma ayıdır. Bu duygu ve düşüncelerle Mübarek Ramazan Ayının İnsaniyet ve İslamiyet adına hayırlar getirmesini, Aziz Milletimizin, birlik, beraberliğine Ümmeti Muhammedin Vahdetine küfür karşısında tek yumruk olmasına vesile olmasını Cenab-ı Hak’tan niyaz ediyorum. Yüce ALLAH’ın Rahmeti ve Bereketi üzerinize olsun.
Daim Muhabbetlerimle.                                           Halil UZUN

Yenişehir Müftüsü