22.03.2018

REGAİB KANDİLİ VE ÜÇ AYLAR

MÜFTÜMÜZ HALİL UZUN HOCAMIZIN REGAİB KANDİLİ VE ÜÇ AYLAR MESAJI

Sevgili Can Dostlarım bilindiği üzere Allah katında insanların amelleri bakımından dereceleri vardır. Bu derecelendirme zamanlar ve mekânlar içinde geçerlidir. İnsanlar iman, amel ve Allah'a yakın olma açısından Allah katında değerli olabilmektedir. Allah bu değerlendirmeyi zaman ve mekânlar içinde geçerli kılmıştır. Mekânlar içinde Kâbe’nin, Mescidi Aksanın, takva mescidinin yeri ve değeri hepimizin malumudur.
Zamanlar içinde de böyle değerli ve müstesna dilimler vardır. Günler içinde sabah ve ikindi vakti, hafta içinde Cuma günü, aylar içinde de üç aylar, yıl için de kadir gecesi ve geceler içinde de kandil geceleri biz insanlar için adeta birer fırsat ve umut kapıları olarak bizlere sunulmuştur. Özellikle çağımızda insanlığın başına gelen terör hareketleri başta olmak üzere meşgalesi o kadar artmış ki zamanı iyi kullanmak, fırsatları iyi değerlendirmek hayatta kalabilmek için çok önem arz etmektedir. Tüm bu şartlar altında bir Müslüma’nın Allah’ı unutmadan, ibadetlerini terk etmeden yaşaması ve zamanını iyi değerlendirmesi gerekmektedir.
Bizleri yoktan var eden ve zamana yemin eden yüce Rabbimiz biz aciz kulları için adeta kaçırılan fırsatları ve imkânları tekrar yakalamak ve değerlendirmek için kısa zaman dilimlerinde tabiri caizse getirisi çok yüksek olan ibadet yapabilme imkânları tanımıştır. Bu imkânlar bazen bir saat, bazen bir gün veya gece, bazen de bir aylık zamana yayılmıştır. Bu bağlamda üç aylar ve mübarek geceler biz insanlar için birer af, mağfiret, yakarış, kurtuluşa vesile olacak zamanlardır. Bu müstesna zamanların gölgesi üzerimize düşmüştür. 19 Mart Pazartesi günü üç ayarın ilki olan Recep ayına girmiş olduk. 22 Mart Perşembe’yi Cuma’ ya bağlayan gece üç ayların ilk kandili olan Regaip Kandilini idrak edeceğiz. Recep ayı hakkında peygamberimiz (s.a.v); “Recep Allah’ın, Şaban benim, Ramazan da ümmetimin ayıdır” buyurarak bu zaman dilimlerinin önemine işaret etmişlerdir. Regaib kandilinin diğer mübarek gecelerden ayrılan özelliği her zaman Recep ayının ilk Cuma gecesine tekabül etmesidir. AY YÜZLÜ Sevgili Peygamberimiz (s.a.v) :“ Cenabı Hak Cuma günü cehenneme girmesi ve cezaya çarptırılması kesinleşen 600.000 suçluyu bağışlar “ buyurmuşlardır. (Sahih-i Buharı, c.3.say.3) Bu müjde Regaib kandili ile birleştiği için Allah’ın ne kadar günahkâr kulunu affedeceğini hayal bile edemeyiz. Yine sevgili peygamberimiz (s.a.v): “Beş gece vardır ki o gecelerde yapılan dualar reddedilmez, kabul edilir. Bu geceler: Recep ayının ilk gecesi (Regaib), Şaban ayının On beşinci gecesi (Berat kandili), Cuma geceleri, Ramazan bayramı gecesi ve Kurban Bayramı gecesi” buyurmuşlardır. (Fethul Kebir c. 2 say:93) Rabbim’den bu Mübarek ay ve günlerin üzerimizi gölgelediği şu günlerde başta Afrin olmak üzere vatan için nöbette olan tüm askerlerimize her cihetten sonsuz hazinesinden nusretiyle muamele eylesin.
Hz. Adem’den bu yana belki de günahların en çok işlendiği ve günah işleme imkanların sınır tanımadığı göz göre göre insanlığın katledildiği, hıyanet ve cinayet şebekelerinin kol gezdiği bir çağda duaların reddedilmediği kandil gecelerine ne kadar da muhtaç olduğumuz ortadadır. Bu yüzden bu mübarek gün ve geceleri fırsat bilerek en verimli şekilde değerlendirmeye çalışalım. 22.03.2017 Perşembe akşamı yatsı namazından önce bu akşam Hz. Mikdat Camimizde Müftülüğümüz mevlithanlarının okuyacağı mevlitte buluşalım. Bu vesileyle başta Tüm insanlığın, Alem-i İslamın, Mersinlilerin, Yenişehirlileri ve Din Gönüllüsü kardeşlerimizin Regaib Kandilini tebrik ediyor, İnsaniyet ve İslamiyet adına hayırlar getirmesini dileyerek nice kandillerde rahmet deryasında arınmış ve Allaha daha da yaklaşmış olarak kavuşmayı dua ve niyaz ediyorum. Daim muhabbetlerimle…
Halil UZUN
Yenişehir Müftüsü